Saturday, February 1, 2014

FRAME OF THE YESTERYEAR PART 10

"Hang gemok"
"wei, hang pendek"
"hang start dulu kan"
"cakap ikut sedap mulut ja"
"emo"
":P"


"Dah gemuk tu memang gemuk"
"Dah pendek tu memang pendek jugak"

sebelah pihak tunjuk effect tangan melebar
dan sebelah pihak tunjuk effect tangan ketinggian merendah

dan kesudahannya balik ke tempat masing2
muka ketat

********

"Appak, mintak maaf suka mengata hang"
"Aku pun, suka mengutuk "

dah nak exam, wajarlah kan.

:)

*******

 EXAM

AGO41K019

sebelah Amirul Asyraf , depan Tan Kar Ling

stress thp ayam selected KFC lah jugak, depa Top 3 form

paling mendodoi, aircond punya flow dapat direct punya

******

Rehat Pagi

"cikgu2 , saya nak sign paper KH nanti boleh "
" nak jadi saksi tu "? pengawas peperiksaan
Anguk2
Memang pakat satu meja tu depa tahan gelak
"ta apa, asalkan dapat" hati cakap
hahahaha

*****
Dan akhirnya, kesampaian juga. Melambung jadual exam entah kemana. Tamat.

******

"Makan Maggi, Makan Maggi"

"ngeng"

"Nak cakap je lah"

free je kena siku lepas melabuh dan tupperware Maggi Tom Yam bertukar tangan

*gelak2

"esok cari duit"

"Lori recyle mai"

" Worksheet Math confirm champion" tangan sedap menyudu

"wei , buat sendiri lah kalau dah lebih sudu dari kuah"

"dah kuah maggi ko sikit sgt"

 *kejar2

hahahaha :") ( rindu)

*******

Le Journal

DELF A2 dah selamat . Alhamdulillah

*******

Esok paginya, sesi melapangkan kelas

dan kesannya, memang lapang selapangnya

"Banyak duit dapat"?

"Apek tu senyum ja"

"Jom buat jamuan"

hahahah

******


Hari- hari pun begitulah. Memang sesi pinjam meminjam t-shirt junior sangatlah aktif sebab hari2 tibai pakai t-shirt lambang sekolah yang ada 4 kaler tu. Baju form pun design hitam merah tu pun redah pakai. Sapa yang berani tahap petala 7 tu bolehlah pakai baju ta ada mengena dengan sekolah, tapi rasa rare campur pelik kuasa 4 tu ada , tambah cikgu disiplin jeling2. Result pun ntah kemana, dah pandai nak langgar rule ( kadang2 tu buat jugak )

"weh, bosan lah"
"awat"
" pakai tudung hitam bawal"
"ngeng, ko nak tibai hana tajima punya style ker"
"hahahaha, canggih idea tu"
" ingat SERATAS top model cari2 ke"
"ngeng"


*********

Perasan satu benda berubah bila dah habis exam ni. Freedom tu rasa . Mulalah berlambak yang pandai top up tido , bgn stok2 ayam dah berkokok takat makan strepsils. Cubit campur bt gempa bumi effect goyang katil pun belum tentu bangun. Lastnya, bilik air penuh lagik 30 minit nak kosong asrama, bilik iron usah dikenang. Stok iron tudung. Menjerit2 kelam kabut. Perempuan.

Bila malam, tido lambat. Macam2 aktiviti. Dari makan maggi sampai lah movie marathon. Tu belum campur main true or dare tengah2 malam. 

Tapi, bising2 pun mau ta kena sound. 

"wei , jaga kelakuan tu"
"ingat hangpa ja dah habis exam "
"kami ni"! suara2

mai dah angin taufan antartika depa

senior2

berambat lari ta cukup tanah masuk dorm bila depa dah start panjang leher cari identiti2 yang buat terbalik aspuri macam rumah sendiri


"nasib, lepas"
"nampak muka depa merah spesis situasi macam arjuna depa kena kebas dengan junior"
*gelak sakan xD

dan.. sekejap ja diam tu.

"esok , aci kejar sampai blok baru"

lalalalala


*******

Riang dah lepas makan. Jalan iring2 nak hantar tray. Sekali dengar dialog ta berapa sedap. Sengaja suara tu ditekan naik satu oktaf nak bagi aku dengar

" itu lah juwita bla bla bla, perasan lawa la tu" geng  senior F4 baru hijau daun
ni ada kes tulang ikan sumbat masuk mulut karang yang main ungkit 2 cerita lama ni
exam SPM ta lama
 senyap
sempat jugak jeling secara berjemaah lepas bagik signal kat kawan2 sendiri pada mereka
dan gelak2 xD

"nak kenakan orang, tgk angkatan dulu"

mereka .muka. kelat. ketat



********


 

"ustazah bagi jadual aktiviti lepas PMR"
jenguk2
" wuuuu, ada bowling"

" Main dekat mana"
" kat pasar"

hahahah
 "ngeng"

" keluar sekolah tu yang bagi harapan cahaya  melimpah2 "

"bila2 bila2"

"esok"

muka dah macam orang bahagia dapat rumah banglo sebijik

 

 






situasi kat kelas, memang berpakat susun meja bagik senang bukak kedai kopi, conference macam menteri pasal isu2 novel, life plan, health care, suami impian , semua impian. Lagi2 ta tau insan mana yang timbun novel, memang berjela2 after.

Life. after. exam macam edisi balas dendam " apa benda tak boleh bt sebelum exam"






 " wei , balik sini balik, sukati ayahanda ko extend cuti"
"hahaha"


"gi kemas taman herba"
wuu

sampai la aktiviti anjuran panitia Sejarah, yang ni bersifat dahulukala,
objektif, nak bagi zaman generasi yang sekarang kenal orang dulu2 maen game apa

" aku apply nama batu seremban"
"ko"?
"galah panjang "
 "ADA?"!
 "Ada"
"tukar nama aku, masuk galah panjang"
"esh"
"congkak tak nak"?
"aku yang tercongak2"
keh3 *gelak guling
 

*********



Rutin harian memang ikut jadual, Kira tak ada lah bosan tahap giga yang lepas PMR ni. 















































"terima kasih cikgu2 yang hulur bakti dan korban penat lelah kalian"
ta mampu nak balas.
bantu kami harung usia baru nak kenal habuk dunia macam mana
warna dunia
harung penilaian yang KPM tetapkan






*************

Nak redah lower form ni pun dah habis separuh nyawa.
Masuk dengan kepala otak feeling konon pegang status senior sekolah rendah
hero kampung basikal
kaki melawa takat tempek bedak talkum ada glitter
semua tu tinggal. tolak tepi.
pijak ja bumi sekolah secondary.
ngangga lah tgk taraf abg  kakak yang ta terduga putus fius


12 tahun lalu


" woo, panjat2"
" wei, opah ajar ngaji dah datang"

tersentap

dalam hati niat jahat
makin lama makin tinggi pokok manggis kena panjat

"harap2 ta sedar aku tak der dalam kelas ngaji' gelak jahat

ada la 15 saat konon bahagia nyorok atas pokok
suara mak dah jerit satu kampung

"balik ngaji"!

sedar2 bawah pokok dan siap mak tunggu. kat tangan . rotan
 "siap sapa yang kaki ngadu ni"

dan mengajilah petang tu meleleh air mata tanggung bisa rotan mendarat tadi


dulu mak bapak ada nak kasi ingat "what to do"
siap ada pakej leteran, rotanan,cubitan, semua an
 tu belum masuk kes tapis santan mak kena kebas sebagai guna tangkap berudu kat parit depan rumah dengan anak2 jiran
 balik tu . faham2 ja lah

betul. nasihat mak.
" Mak ayah ta ada kat sini na atur hidup kamu, pandai2lah sendiri"
 " tengok dari jauh ja"
" semua apa kamu perlu, kami cuba lunaskan "

:")

 
 kalau ada adik-adik yang baca entry ini, mahu yang baru masuk sekolah aura2 asrama ke apa2, atau yang sudah agak2 label tamat hidup sekolah tahun ni, keep survive :)

*


 *



*



*


*

 
*

nah :)





Bulan 12 kita jumpa.

"ambek result"

" Cinderella "

:)

"terima kasih atas permulaan"




bukan senang nak jadi senang




p/s : Dengar lagu Empty Decorations Indecisive time tulis entry ni :)
         Terima kasih Siti Sarah , atas pinjaman gambar :)





 

No comments:

Post a Comment