Monday, January 20, 2014

FRAME OF THE YESTERYEAR PART 8

"tak pernah lagi tengok bunga tulip kat atas Bukit Larut walaupun hampir 2 tahun campur tolak extend, escape, stay back "


********

Masih teringat, belajar satu poem yang cukup mendalam . ( deep meaning ) . tembus masuk dalam hati. Masa belajar, terbayang jasad pergi ke sana. Lari dari semua. Lari jauh. William Butler Yeats . Pak Cik ni tulis sungguh2 poem ni. 







"nak lari, bertimbun kerja semata2 exam "
"lembik"
" lalalalalalalalalalalalalalalala"



*******


Tempat yang dibayang atas ni mmg boleh bawak jauh diri dari kelas . 
Tetapi, kesudahan yang baik , syurga itu lebih berganda-ganda lebih power indahnya .


flashback. Sekolah Agama Rakyat Kampung Empai

kain kaler hijo. Ustazah cerita pasal syurga.

" nak banana split pun Allah bagi dan-dan tu jugak depan mata" ustazah cerita
" Lepas masuk syurga , boleh balik rumah tak'? ( boleh teka kan sapa ckp ni )
" kenapa nak balik rumah"?
" mkn , tdo, main, bla2 mcm lepas balik ni"
" percayalah, kita akan terus lupa dunia, tak nak balik dah" 
;)


***********

" usaha ja belajar, tak lama, exam ler"

**********

" nama...nama....nama...nama...nama...., tampil depan bilik warden"

"pasal apa"
"cerita 3 idiots"


********


Mata tala pada timbun2 kertas

"Sains"
- sikit lagi

"Kemahiran Hidup"
-siap sikit, sambung kat kelas nanti

"Geografi"
-siap! berani tak siap, mau kena tempias Cikgu Shuhaimah 

" Sejarah"
- huish, cikgu Wani

"B. Inggeris"
- takdak

"B.Melayu"
- buat2,

"Pendidikan Islam"
- 5 set lagi

" Math"
- bnyak................................................................................................




setinggi eiffel tower



" Sivik"
" na bentang pasal sapa"
lalalalalala
" artis"
sapa?
"Maya Karin"
*gelak2...

"Aalyaa, Wedis, Bella"



lepas bentang cikgu ckp ok
then kelas math


" why you make her as your icon"
ngangga ngangga

"Maya Karin"?
"she just an artist"
"dia buat art"
"artist"
"errr, "

Time tu kena cakap pasal kerjaya. Cari lah dia ni . Orang tv. Maya Karin. Kelas sivik, sebab yang uniknya dia belajar laen, kerja jadi artis.

" kuku dia penah tercabut time berlakon dalam pontianak harum sundal malam 2"


 dan kelas Math diteruskan macam biasa.....


**********

" Dah banyak tahun hang gi kem kat UKM tu"
"ada rezeki, aku chow dari sini tahun depan , kalau result aku ok"
" tapi chow tu, kenangan aku bawak"
"permata pintar"


*******


"kamu pakai baju kaler apa" Hafiza
" biru, awat?"
"tarapapa, hihihi"
"lah.." muka hairan


*******



"mak, org  jadi mawas"
"sebut elok2"
"ok k, "

"nak terima tak?"
 "terima ja, tambah markah, kamu ta boleh main outdoor"
"ok mak"


dan ikrar....



********


;)

masih ta lupa

terima kasih


satu prep malam,
boleh buat teringat sampai satu ribu malam


*******



"Madame Lim, "
"yes"
" ni macam mana"


Math pernah jadi  musuh ketat. Pernah jadi bahan gaduh adek beradek bila math pernah C. Rekrut lepas tu, belajar math. She Open the door, but you must enter yourself.





lalalalalaalalalalalala


           

*********

"nak lari lagi tak pergi Lake Isle Of Innisfree "?
"tak nak , tak nak " geleng2
"awat"
"nanti aku tak nak balik dah nak jawab exam"
*gelak2.


lemas berendam air mata, lemas lagi duduk depan pintu yang dah tutup sedangkan pintu lain dah terbukak



p/s : tak pernah bosan tgk 3 Idiots, "All Is Well" ;)

 


 


I will arise and go now, and go to Innisfree, And a small cabin build there, of clay and wattles made: Nine bean-rows will I have there, a hive for the honey-bee; And live alone in the bee-loud glade. And I shall have some peace there, for peace comes dropping slow, Dropping from the veils of the morning to where the cricket sings; There midnight's all a glimmer, and noon a purple glow, And evening full of the linnet's wings. I will arise and go now, for always night and day I hear lake water lapping with low sounds by the shore; While I stand on the roadway, or on the pavements grey, I hear it in the deep heart's core. - See more at: http://www.poets.org/viewmedia.php/prmMID/15529#sthash.NQQo5mc9.dpuf

4 comments: